Zamknij

Wola Kiełpińska - konkurs na tradycyjne kulinaria

13:21, 28.09.2012 Aktualizacja: 19:15, 13.01.2013
Skomentuj
reo

W czwartek 27.09.2012 r. już po raz szósty, odbył się w Woli Kiełpińskiej konkurs kulinarny NAJLEPSZA POTRAWA TRADYCYJNA. Tegoroczni organizatorzy konkursu to Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Celem konkursu jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza i jednoczesna popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród mieszkańców powiatu legionowskiego.

foto: UG Serock

Jest to również okazja do spotkań, dyskusji i wymiany doświadczeń. Obecność wielu zaproszonych gości jest dowodem na to, że wszelkie działania mające na celu podtrzymanie i ożywienie pewnych tradycji związanych z Mazowszem jest bardzo istotnym elementem budowania tożsamości kulturowej. Łatwo zresztą zaobserwować cieszący się powodzeniem w polskiej kuchni zwrot właśnie ku kuchni tradycyjnej, opartej na dobrych produktach. Czy to początek polskiego slow-food? W Woli Kiełpińskiej wśród zaproszonych gości byli obecni - Krzysztof Zaniewski (Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego), Anna Gajewska (Biuro Powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa), Małgorzata Zofińska (Placówka Terenowa KRUS W Nowym Dworze Maz.), Alicja Zakrzewska (Biuro Powiatowe MODR w Warszawie), Marek Jasiński (Komenda Główna PSP), radni Rady Miejskiej w Serocku wiceprzewodniczącym, Józefem Lutomirskim , Józef Zając, zastępca burmistrza Miasta i Gminy Serock, ks. Tadeusz Wołowiec, Komendant Gminnych OSP Marian Malinowski, sołtysi z terenu gminy Serock, przedstawiciele gminnych stowarzyszeń, prezes LGD Zielone Mosty Narwi Albert Jaworski, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich Dosin, Marynino, Skubianka i Michałów Reginów oraz Prezes Stowarzyszenia Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego wraz z przedstawicielami stowarzyszenia. Konkurs, w którym brało udział 52 uczestników i do którego zgłoszono 68 potraw, przeprowadzony był w czterech kategoriach. Oto wyniki:

potrawy i wyroby mięsne I miejsce Dorota Zając zam. Stanisławów Drugi za sakiewki schabowe II miejsce Jolanta Stępkowska zam. Gąsiorowo za żeberka w kapuście III miejsce Marita Nałęcz zam. Ludwinowo Zegrzyńskie za przepiórki w szlafroczkach.

potrawy półmięsne i jarskie I miejsce Janina Przybył zam Michałów-Reginów za makaron z brokułami i mięsem mielonym II miejsce Jadwiga Zalewska zam. Marynino za zupę krem z dyni III miejsce Pani Iwona Garbulińska zam. Dosin za pierogi kaszaki

napoje I miejsce Małgorzata Bilińska zam Skubianka za nalewkę malinowy smak II miejsce Joanna Folwarska zam. Skubianka za wino upojne lato III miejsce Halina Nałęcz zam. Marynino za nalewkę chrząstówka

ciasta i chleby I miejsce Katarzyna Wołynik zam. Legionowo za tort marcepanowy II miejsce Honorata Gówczak zam. Skubianka za torcik serowy gotowany III miejsce Jolanta Jadwiga Wołynik zam. Legionowa za sernik tradycyjny wiśniowy sad

Sponsorem nagród dla laureatek konkursu oraz upominków dla wszystkich uczestniczek konkursu było Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego.

Autor: Teresa Krzyczkowska

/UG Serock/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%