Reklama



Artykuł SponsorowanyDobrze Wiedzieć!

Wege grill – jakie przekąski przygotować?

Reklama

W sezonie letnim grill jest popularną formą spędzania czasu. Łączy okazję do spotkania w kręgu przyjaciół z możliwością zjedzenia czegoś pysznego. Tradycyjny grill obfituje w mięsne potrawy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je wegetariańskimi przekąskami. Zobaczcie nasze propozycje na grillowane dania z cukinii, papryki, tofu i innych roślinnych przysmaków!

Reklama

Kiełbaski, burgery i żeberka – w roślinnej wersji!

Dziś nie ma już problemu z dostępem do „bezmięsnego mięsa”, czyli produktów roślinnych, wegetariańskich (a często i wegańskich) przypominających wyglądem, konsystencją i smakiem ich tradycyjnie mięsne odpowiedniki. W dużych marketach bez problemu znajdziesz wegetariańskie kiełbaski w różnych wersjach i odmianach, gotowe warzywne burgery, nuggety, żeberka, a nawet boczek! Zdecydowana większość z nich nadaje się świetnie na grilla. To szybka, wygodna, choć mniej ekonomiczna opcja. W każdym razie – warto o niej pamiętać.

Dania z cukinii, papryki i innych warzyw, które możesz przygotować na grilla samodzielnie

Różnego rodzaju dania z cukinii, papryki, pieczarek, cebuli i innych warzyw możesz przygotować na grilla samemu. Niektóre propozycje nie wymagają wiele pracy – wystarczy przekroić i zamarynować warzywa w ulubionych przyprawach i oliwie z oliwek. Do podania w ten sposób nadadzą się także bakłażany, bataty oraz – często zapominana, a idealnie smakująca z grilla – kukurydza.

Jeśli masz więcej czasu i zapału, możesz przygotować własne burgery. Na grillu sprawdzą się zarówno te z fasoli, ciecierzycy, jak i marchewki. Można je podawać w bułce z dodatkami albo z sałatką.

Doskonale sprawdzą się również wegetariańskie szaszłyki. Nie różnią się one w swych założeniach niczym od tradycyjnych szaszłyków, poza tym, że nie zawierają mięsa. Możesz je zastąpić tofu albo boczniakami. Podpowiadamy, że mało popularnym, ale doskonale spisującym się w wegańskich szaszłykach jest też… ananas!

Tradycyjnie wegetariańskie propozycje na grilla

Tradycyjnie grill obfituje w mięsa, ale nawet w tej wersji można znaleźć na nim wegetariańskie elementy: sałatki i sosy. Warto poświęcić im nieco więcej uwagi i stworzyć doskonałe uzupełnienie dla grillowanych potraw. Sosy można przygotować samemu lub wybrać odpowiednie ze sklepowej półki. Na grilla nada się doskonale sos barbecue, ale oparte na jogurtach sosy czosnkowe czy tzatziki też będą dobrze komponowały się z grillowanymi warzywami. Jeśli chcesz, by twoje sosy były nie tylko wegetariańskie, ale i wegańskie – sprawdź składy gotowych produktów, część z nich nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Inne wiadomości na Legio24.pl

Jeden komentarz

  1. Pyszne wege przekąski! dzięki za przepisy, z pewnością się przydadzą na weekendowy wypadzik z perłą i grillem na działce. Pozdrawiam Piotr

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

AntySPAM *

Back to top button
Close