Zamknij

Szybkie ciasto czekoladowe - jak je zrobić?

12:18, 30.01.2021
Skomentuj

Masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego, a może właśnie mają wpaść do Ciebie niezapowiedziani goście? Z pomocą kilku składników w krótkim czasie przygotujesz prosty, pyszny wypiek. Przedstawiamy przepis na szybkie ciasto czekoladowe!


Szybkie ciasto czekoladowe - składniki


Składniki na szybkie ciasto czekoladowe:


  • 120 g masła

  • 260 g mąki pszennej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 110 g gorzkiej czekolady ok. 70%

  • 35 g kakao

  • 2 duże jajka

  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na polewę do ciasta:

  • 120 ml śmietany kremówki 36%

  • 140 g mlecznej czekolady


Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?


Przed połączeniem składników na szybkie ciasto czekoladowe należy zadbać o to, by miały pokojową temperaturę. Następnie powinno się przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przez sito, by zadbać o puszystość masy.

Później trzeba umieścić drobno połamaną tabliczkę w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę należy mieszać co jakiś czas, dopóki stanie się płynna. Potem wystarczy odłożyć ją na bok, by przestygła.

Po tym powinno się utrzeć w misce masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Wtedy można zacząć dodawać jajka - jedno po drugim, bez przerwy miksując. W międzyczasie trzeba dodać olejek waniliowy. Następnie, nie przerywając mieszania, można powoli wlać roztopioną czekoladę.

Na koniec pozostaje już tylko dodawać przesiane wcześniej suche składniki, na zmianę z mlekiem. Najlepiej mieszać całość rózgą kuchenną, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Gotową masę trzeba wlać w formę o wymiarach 23x34 cm (lub tortownicę o średnicy 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecze się ok. 40 minut w temperaturze 165°C.

Szybkie ciasto czekoladowe można dodatkowo oblać polewą. By ją zrobić, należy pogrzać kremówkę w rondelku, doprowadzając prawie do jej wrzenia. Następnie wystarczy wrzucić do niej drobno posiekaną czekoladę i po 2 minutach dokładnie wymieszać. Wystudzoną masą trzeba oblać chłodne ciasto. Kiedy stężeje, można podawać gotowy wypiek.

Więcej porad na temat tego, jak przygotować takie proste brownie, znajdziesz na stronie: przepis na szybkie ciasto czekoladowe.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu legio24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%