Reklama

CiekawostkiDobrze Wiedzieć!

Jakie sery dobrze komponują się z pizzą? Krótki poradnik dla początkujących

Reklama

Bez czego nie jesteś sobie w stanie wyobrazić pizzy? Bez sosu? Bez ciasta? Na pewno tak. Ale jest jeszcze jeden kluczowy składnik. To ser. I to odpowiednio dobrany. Jaki powinien się pojawić na mącznym placku, by pizza była pizzą? Wbrew pozorom, masz kilka opcji do wyboru. Oto krótki poradnik dla początkujących.

Reklama

Ser serowi nierówny. Gatunków i odmian jest tak wiele, że trudno się w tym odnaleźć – zwłaszcza początkującemu. Czy na pizzy mogą się pojawić tylko włoskie sery? A jeśli nie, to po jakie jeszcze sięgnąć, by uzyskać niezwykły efekt na talerzu?

Absolutna podstawa to mozzarella

I tu nie ma nawet najmniejszej dyskusji. Mozzarella, czyli miękki, podpuszczkowy ser, pochodzący z Kampanii na południu Włoch to absolutne must – have na każdej pizzy. I nie, nie można go zastąpić goudą, ementalerem czy salami. Wyjątkowo się ciągnie, ma niezwykle łagodny, przyjemny dla podniebienia smak i pięknie komponuje się z każdym zestawem składników na pizzy.

Pamiętaj przy tym, że najlepszą odmianą jest mozzarella buffalo – produkowana z mleka bawolic. Na szczęście, nie brakuje lokali, w których serwowana jest taka właśnie pizza. Poznań, na przykład, może się pochwalić licznymi pizzeriami oferującymi włoskie danie z tym gatunkiem sera.

Parmezan? Czemu nie!

Zwłaszcza w kompozycjach takich, jak quatro fromaggi, czyli cztery sery, a także jako „wykończenie” pizzy – sypany na wierzch, już po upieczeniu. Te dwie opcje są chętnie i skrzętnie wykorzystywane przez Włochów, choć Parmigiano Reggiano najczęściej ubogaca smak makaronów rodem z Italii. Alternatywą dla parmezanu jest Grana Padano – o bardzo podobnej, twardej konsystencji i równie łagodnym, ale wyrazistym smaku.

Sery pleśniowe

Doskonałe również w kompozycjach typu „cztery sery”, ale nie tylko. Dobrze spiszą się również na pizzach w towarzystwie suszonych pomidorów, szpinaku i pokrewnych połączeniach aromatycznych. A jeśli już sery pleśniowe, to przede wszystkim gorgonzola – niebieski ser o wyrazistym, ale i aksamitnym smaku, który zaakceptują nawet ci, którzy za intensywnością takich gatunków serów po prostu nie przepadają.

Wyjdź poza klasykę: grecka pizza z fetą

Ser feta z Włochami wspólnego ma niewiele. Ale nie oznacza to, że nie smakuje dobrze na pizzy – zwłaszcza w typowo greckich połączeniach. Feta, szpinak i oliwki? A może feta z brokułem i suszonymi pomidorami? To tylko dwa sposoby, na jakie fetę może „wykorzystać” pizza. Poznań zaś, jak i inne miasta zaoferują mnóstwo lokali, gdzie ser ten znajdziemy we włoskim menu.

Czy to koniec opcji? Zdecydowanie nie! Bo jak doskonale wiemy, wystarczy o krok wyjść poza klasykę i otworzyć się na nieco bardziej nietuzinkowe smaki na pizzy, by odkryć coś zupełnie nowego. Spróbuj zatem również i serów holenderskich – np. w pizzowych rantach, lub też cheddara, choćby w połączeniu z plastrami wołowiny i rukolą. Takie kompozycje mogą Cię zaskoczyć.

Pewne jest jedno: ser, który położysz na pizzę musi być dobrej jakości. Bo to ona jest kluczowym elementem kuchni włoskiej.

Tagi
Może zainteresuje Cię także...

Inne wiadomości na Legio24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

AntySPAM *

Back to top button
Close