W czerwcu w Wieliszewie zakończyły się warsztaty, które w pełni zostały sfinansowane przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Dzięki wygranemu grantowi Programu "Równać Szanse 2012 - Regionalny Konkurs Grantowy" 15 młodych osób z gminy miało szansę przeżyć mentalną podróż do kraju "kwitnącej wiśni".
fot. UG Wieliszew
Początek przygody zainicjowała wizyta w Ambasadzie Japonii w Warszawie w Wydziale Informacji i Kultury. Po prezentacji multimedialnej ukazującej 4 pory roku Japonii, uczestnicy przeszli do zajęć praktycznych m.in. prawidłowego wiązania yukaty, skojarzeń w pisowni znaków czy sprawdzenia swojej zręczności podczas najstarszej gry japońskiej (Kendama).
Pozostałe warsztaty przybliżały Japonię jeszcze bardziej. To co widać było na filmie w ambasadzie, uczestnicy wypróbowali osobiście. Batik czyli świat kolorów, niespotykanych wzorów powstałych za pomocą farb i gorącego wosku przybliżyła młodym ludziom Barbara Wołonsewicz. Wraz z nią biorący udział w projekcie wykonali niesamowite, bajeczne lampiony.
Zajęcia z origami wprowadziły miłośników wschodniej kultury w świat koncentracji i wyciszenia, co było idealnym wstępem przed zajęciami z kaligrafii. Tutaj precyzja, analizowanie każdego ruchu, nacisku na pędzel było przemyślane i doprowadzone do perfekcji. Klimatu dodało ręczne przygotowanie tuszu-ucieranie kostki na płytce. Nad tymi warsztatami czuwał Akahira Rafael - artysta plastyk o korzeniach japońsko-francuskich. Nie obeszło się bez podstaw nauki języka japońskiego.
Czymś trochę innym, ale również jak się okazało polegającym na logicznym analizowaniu każdego ruchu swojego, jak i przeciwnika, były zajęcia z judo. Świat sztuki walki prezentował Jacek Kuźmińki wraz ze swoją wysportowaną rodziną.
Warsztaty sushi przeprowadzili szefowie kuchni z restauracji SUSHI GO. Kilka podstawowych wskazówek, odpowiednie składniki, zdolna młodzież i każdy tworzył pyszne uromaki, futomaki czy nigiri. Czy było to smaczne? Na pewno przekonali się o tym uczestnicy tegorocznego święta gminy, podczas którego w namiocie Emki na miejscu robili dania z owoców morza. Zainteresowanie było ogromne, a 5 kg ryżu, który jest podstawą w sushi rozeszło się w 1,5 godziny.
Warsztaty realizowane były w Ośrodku Kultury w Łajskach oraz na hali sportowej w Wieliszewie.
/wł, za UG Wieliszew/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz