Pomiechówek: Przedszkole XXI wieku

Prace nad koncepcją nowego budynku publicznego przedszkola „Pod Dębami” rozpoczęto w marcu 2012 r. Projekt powstawał w oparciu o przeprowadzone konsultacje społeczne. Po przeanalizowaniu potrzeb i pomysłów mieszkańców Pomiechówka zdecydowano się na wersję, w której nowy obiekt o powierzchni zabudowy ponad 1600m2 będzie  przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Opiekę w przedszkolu znajdzie ponad 250 przedszkolaków.

W wyniku procedur przetargowych we wrześniu wyłoniono projektanta budynku. W październiku br. wstępny projekt przedszkola przedstawiono radnym podczas komisji Rady Gminy. Obecnie prace projektowe są w fazie końcowej. Koszt inwestycji został oszacowany na 12 mln zł. Rozpoczęły się także intensywne poszukiwania możliwości dofinansowania zadania ze środków zewnętrznych. W tym celu władze Pomiechówka złożyły  wniosek aplikując o dofinansowanie wartości 5 721 713,00 mln zł.

Planowany budynek gminnego przedszkola integracyjnego będzie podzielony na dwie części. Pierwsza z nich dostępna będzie wyłącznie dla dzieci, rodziców, kadry nauczycielskiej i personelu przedszkola, natomiast druga część dostępna będzie również dla wszystkich mieszkańców, którzy chcieliby skorzystać z dostępnych tu usług, również po godzinach pracy przedszkola.

W pierwszej części zaprojektowano dziesięć sal przedszkolnych z pełnym węzłem sanitarnym i toaletą dla niepełnosprawnych, szatniami i pomieszczeniami gospodarczymi. Przewidziano tu również pokoje dla pedagogów, salę plastyczną, stołówkę wraz z pomieszczeniami obsługującymi. Do części przedszkolnej będzie można dostać się, zarówno wejściem głównym, jak również wejściem bocznym. Oba wyposażone będą w czytniki kart magnetycznych, chroniących przed dostępem dla osób niepowołanych.

Po godzinach pracy przedszkola do budynku będzie można wejść jedynie do części ogólnodostępnej. Wśród pomieszczeń zaprojektowano sale wielofunkcyjne, podzielone przez mobilną ścianę akustyczną, co spowoduje, że po podzieleniu mogą służyć jako sale gimnastyczne lub sale zabaw zbiorowych dla dzieci, zaś po połączeniu tworzą dużą salę multimedialną. W holu głównym przewidziano oranżerię, szatnię ogólną dla gości z zewnątrz, toalety, stanowisko dla recepcjonisty, stanowiska informacyjne z dostępem do Internetu oraz windy i klatkę schodową. Piętro w części ogólnodostępnej zajmować będą dwie duże sale rehabilitacyjne, pokój rehabilitacyjno-zabiegowy oraz sala polisensoryczna wyposażona m.in. w wyspę światłowodów, zestaw świetlno-dźwiękowy, domek lustrzany, zestaw do aromaterapii, tunel świetlny. Wszystkie sale będą miały bezpośredni dostęp do węzła sanitarnego. Na piętrze zlokalizowane będą również pomieszczenia dla administracji przedszkola. Z holu wejściowego możliwe będzie wyjście na dach i klatką schodową, gdzie na części dachu zaprojektowano ogród. Pozostała część dachu pozostanie techniczna, pokryta trawnikiem. Budynek będzie wyposażony w instalację elektryczną, wodno-kanalizacyjną, wentylacyjną, gazową i c.o. Powierzchnia zabudowy wyniesie 1691,6 m2, kubatura 18231,1 m3. Budynek zostanie zbudowany w technologii pasywnej

W ramach inwestycji zaplanowano również zagospodarowanie terenu wokół przedszkola. Przy budynku przedszkola zaprojektowano duży ogrodzony plac zabaw o powierzchni ok. 600 m2, w całości pokryty bezpieczną nawierzchnią poliuretanową, podzielony na strefy wiekowe odpowiednim doborem zabawek. Za budynkiem od strony północnej przewidziano wjazd gospodarczy do obsługi budynku oraz służbowe miejsca parkingowe. Zaplanowano również zlokalizowanie wiaty rowerowej na 10 miejsc oraz wiatę przystankową za ogrodzeniem przedszkola, dla dzieci szkolnych czekających na autobus. Do budynku zaprojektowano dojścia i dojazd utwardzone kostką betonową.

Zmieni też wygląd terenu wokół szkoły podstawowej, gdzie projektuje się utwardzoną kostką betonową zatoczkę dla autobusów, parking na 38 miejsc oraz 3 miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych. Przeprojektowany został układ chodników, a przy wejściu na teren i do budynku szkoły przewidziano pochylnie dla niepełnosprawnych. Rozbudowany zostanie również parking od strony posterunku policji o dodatkowe 14 miejsc, przesuwając ogrodzenie szkoły. Przy szkole uwzględniono również mały placyk zabaw, wiatę na rowery oraz teren rekreacyjny pomiędzy budynkiem szkoły a halą sportową. Koncepcja zagospodarowania tego terenu rekreacyjnego została stworzona przez uczennice gimnazjum, które wygrały konkurs na zaprojektowanie placu.

Wzdłuż ul. Nasielskiej został zaprojektowany ciąg pieszo-rowerowy o łącznej szerokości 3,50 m oraz przebudowana zostanie linia oświetlenia drogowego z napowietrznej na ziemną. Ogrodzenie szkoły ulegnie przesunięciu za linię drzew i wzdłuż ciągu pieszo-rowerowego powstanie ścieżka edukacyjna.

/UG Pomiechówek/

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje artykuł "Pomiechówek: Przedszkole XXI wieku"

Zostaw swój komentarz

E-mail nie będzie publikowany.


*

AntySPAM *