Zamknij

Klops z jajkiem pieczony w chlebie

20:06, 30.03.2013 Aktualizacja: 14:17, 23.08.2013
Skomentuj

 

Klops z jajkiem zapewne w domach wielu z Was pojawia się na Wielkanocnym stole. Jeśli jednak chcielibyście podać go w tym roku w nieco odświeżonej wersji - polecam Wam upiec go w chlebie.

Składniki:

80 dag mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
6 jajek przepiórczych lub 3 jaja kurze
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 bochenek chleba (najładniej wygląda okrągły, choć podłużny też możecie wykorzystać)
sól i pieprz do smaku
majeranek suszony
odrobina gałki muszkatołowej
kilka liści białej kapusty

 

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy ze skorupek.
Od chleba odcinamy  "piętkę", po czym wydrążamy miąższ z chleba, pozostawiając skórkę o grubości około 1 cm. Około 10 dag miąższu z chleba moczymy w gorącej wodzie. Po chwili dokładnie  odciskamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko.

Mięso mielone przekładamy do sporej miski. Dodajemy do niego odciśnięty miąższ z chleba, posiekaną cebulę, 2 surowe jaja oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy rękami, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak powstałym farszem napełniamy bochenek, gdzieniegdzie wkładając tez ugotowane jaja. Ważne, aby starannie dociskać farsz, aby nigdzie nie było wolnych przestrzeni.
Nafaszerowany chleb skrapiamy dość obficie wodą, po czym owijamy starannie w liście kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni około 60 minut.

Wyjmujemy klops z piekarnika, zdejmujemy liście kapusty i studzimy. Warto przestudzony włożyć na trochę do lodówki - będzie się łatwiej kroił. Podajemy pokrojony na dość grube plastry - z sosami.

Przepis i fotografia pochodzą z bloga kulinarnego { Ja jem - blog kulinarny ze smakiem }

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%