Makaronowe święto z Podravką!

Światowy Dzień Makaronu obchodzony 25 października to idealna okazja do wypróbowania nowych makaronowych dań. Specjalnie z myślą o wszystkich miłośnikach potraw o włoskim charakterze, udostępniamy kilka wyjątkowych przepisów autorstwa ambasadorki firmy Podravka, finalistki I edycji Master Chef – Kingi Paruzel.

Święto makaronu zostało ustanowione w 1995 roku przez World Congress w Rzymie, w tym roku obchodzimy je zatem już po raz piętnasty. Od kilku lat w Polsce można zaobserwować wzrost popularności makaronu. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu wynika, że jest on drugim co do popularności (po ziemniakach) dodatkiem przygotowywanych potraw. Wynika to z faktu, że jest nie tylko łatwy i szybki w przygotowaniu, ale również pożywny.

„Coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się makarony, do produkcji których używa się wyłącznie pszenicy durum – pszenicy bogatej w białka, witaminy i minerały.“ – podkreśla Anna Laskowska, Brand Manager w firmie Podravka.

We Włoszech za prawdziwy makaron uznawany jest właśnie produkt wytworzony wyłącznie z semoliny czyli pszenicy durum i wody. Semolina to mąka grubomielona o żółtej barwie, otrzymywana z pszenicy durum. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa simila, co oznacza dobrą, szlachetną mąkę. Makarony 100% durum nie sklejają się, a po ugotowaniu są sprężyste. Takie właśnie makarony ma w swojej ofercie Podravka, dostepne w dziewięciu różnych kształtach. Idealne nadają się do przygotowania dań makaronowych: różnego rodzaju past, zapiekanek jak również sałatek.

A co Kinga Paruzel poleca na tę okazję?

1) Kokardki z pesto z zielonej pietruszki i słonecznikiem

czas przygotowania: 15 min
ilość: 3-4 osób

Składniki:
350 g makaronu kokardki Podravka
100 ml oleju rzepakowego
100 g łuskanego słonecznika
100 g polskiego sera Bursztyn
pęczek pietruszki
pęczek koperku
Vegeta Natur
pieprz

Przygotowanie
Ser zetrzeć drobno na tarce. Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Ser, słonecznik, pietruszkę, koperek i olej utrzeć mikserem, a następnie doprawić Vegetą Natur i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Wcześniej przygotowane pesto z pietruszki i słonecznika połączyć z gorącym makaronem.

2) Gniazda wstążki z kremem z awokado

czas przygotowania: 20 min
ilość: 4-5 porcji

Składniki:
400 g makaronu gniazda wstążki Podravka
2 dojrzałe awokado
1 limonka
natka pietruszki
2 cukinie
szczypta szafranu lub kurkumy
papryczka chili
pomidorki koktajlowe
20 g sera parmezan
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Półtorej owocu zmiksować na gładką masę wraz z drobno posiekanym chili, sokiem z limonki, szczyptą soli i startym parmezanem. Pozostałe awokado pokroić w kostkę.
Cukinie pokroić w słupki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodać kawałki awokado, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość doprawić solą według uznania.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą rozgniecionego szafranu lub kurkumą, a następnie odlać ¼ szklanki wody z gotowania makaronu i dodać do kremu z awokado
Makaron odcedzić, wymieszać z zielonym kremem z awokado oraz podsmażoną cukinią i pomidorkami.

Smacznego!

Konkurs Legio24.pl, Gazety Lokalnej Legio Extra i Podravki

Ogłaszamy konkurs na najciekawsze przepisy makaronowych dań! Aby wygrać makarony firmy Podravka wystarczy przesłać do Legio24.pl, pod adres e-mail: [email protected] przepis na ulubione danie z makaronu! Nagrody trafią do autorów najciekawszych przepisów. Upominki będzie można odebrać osobiście w siedzibie redakcji.

Przepisy należy przesyłać do 31.10.2014r. 3.11.2014 wskażemy 5 zwycięzców, którzy otrzymają nagrody – zestawy makaronów. Dodatkowo jedna osoba, która jako pierwsza nadeśle przepis, otrzyma książkę kucharską.

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje artykuł "Makaronowe święto z Podravką!"

Zostaw swój komentarz

E-mail nie będzie publikowany.


*

AntySPAM *