Zamknij

Kocham gotować!

13:08, 07.01.2013 Aktualizacja: 22:23, 13.01.2013
Skomentuj

Powiem więcej - gotowanie to moja prawdziwa pasja. Pierwsze kroki stawiałam w kuchni mojej babci, pod jej czujnym okiem. Były to potrawy codzienne, proste, oparte na rodzinnych tradycjach, które wspominane po latach budzą najgłębsze i najmilsze wspomnienia. Prawdziwą rewolucją był dla mnie jednak wyjazd do Francji w latach 80-tych. Tam odkryłam, jak ważną częścią życia jest przygotowywanie i wspólne celebrowanie posiłków. W krainie serów i wina zachwyciło mnie uwielbienie dla jedzenia, różnorodność smaków, wyrafinowana prostota w komponowaniu dań oraz lekkość, której w polskiej kuchni brakuje. To był dla mnie prawdziwy przełom.

Konfit z kaczki w trakcie przygotowywania, fot. Akademia Małego Smakosza

Jadamy aby żyć czy żyjemy aby jeść? Jestem zwolenniczką tego drugiego podejścia.  Każdego dnia przygotowujemy coś do jedzenia. To jedna z najbardziej powtarzalnych i najczęstszych czynności domowych. Jeśli potraktujemy ją w niewdzięczny sposób, codzienne gotowanie może stać się udręką, jeśli jednak spróbujemy wykorzystać czas w kuchni jak przygodę, mamy szansę odkryć w sobie niezwykłą kreatywność i rozwinąć prawdziwą pasję. A także dostarczyć sobie i najbliższym wspaniałych kulinarnych doznań.

Właściciel Anna Szczepłek i Mistrz Daniel Twardo, fot. Akademia Małego Smakosza Od stycznia br. w legionowskiej Akademii Małego Smakosza rozpoczynamy cykl warsztatów kulinarnych dla dorosłych pod nazwą "Kocham gotować!". To propozycja dla osób, które lubią gotować oraz dla tych, które dopiero pragną odkryć przyjemność z kucharzenia. Poprowadzi je Daniel Twardo, Szef Kuchni
w Uroczysku Siedmiu Stawów, członek wielu organizacji branżowych, m.in. Stowarzyszenia Szefów Kuchni 
i Cukierników oraz Euro-Toques. Pod jego kierunkiem raz w miesiącu będziemy poznawać sekrety mistrzów kuchni, podstawy profesjonalnej pracy kucharza oraz zasady zdrowego żywienia. Wspólne gotowanie to świetna okazja do podpatrzenia pracy szefa kuchni oraz do spotkania ciekawych ludzi, których łączy ta sama pasja. Program warsztatów jest urozmaicony i będzie rozwijany według sugestii uczestników.

Na pierwsze trzy kursy proponujemy:

27 stycznia AFRODYZJAKI NA TALERZU - pomysł na Walentynki
  • Poznamy afrodyzjaki w kuchni
  • Podyskutujemy, jak można doskonale bawić się we dwoje przy wspólnym gotowaniu
  • Przygotujemy walentynkowe menu:
  1. Carpaccio  z polędwicy w kształcie roladki faszerowane mixem sałat z oliwką z pikantnej trufli w kwaśnym pocałunku z cytrynki
  2. Przegrzebki na gondoli z bruschetty muśnięte słodkim pocałunkiem weneckich pomidorków
  3. Romantyczny krem z łososia muśnięty zieloną śmietanką, Pierś z kurczaka z duszą kremowo-brzoskwiniową muśnięta sosem pomarańczowo-pieprzowym
  4. Suflet w kwaśnej pomarańczy

24 lutego RYBA W ROLI GŁÓWNEJ

  • Nauczymy się oprawiać rybę od podstaw
  • Poznamy różne gatunki ryb (słodkowodne i morskie) oraz sposoby ich wykorzystania w kuchni
  • Przygotujemy rybne menu:
  1. Rosyjska zupa rybna (soljanka)
  2. Tatar z łososia
  3. Frito Misto
  4. Dorada po prowansalsku
  5. Filet z sandacza na szpinaku  w sosie holenderskim

24 marca COŚ Z NICZEGO

  • Jak planować racjonalnie zakupy
  • Produkty sezonowe i lokalne - najzdrowsze i ekonomiczne
  • Przygotujemy menu z produktów zaproponowanych przez uczestników - najczęściej kupowanych, najbardziej znanych, takich które zawsze mamy w domu.

Warsztaty będą odbywać się w czwartą niedzielę miesiąca, w godzinach 15.00 - 19.00. Zapewniamy wyposażone stanowisko i wszystkie składniki. Program, cennik i daty spotkań można sprawdzić na stronie www.akademiamalegosmakosza.pl. Zainteresowanych prosimy o zgłoszenia mailem na adres: [email protected].

Autor: Anna Szczepłek ,właściciel Akademii Małego Smakosza
  • Artykuł został opublikowany na zlecenie Akademii Małego Smakosza. Publikacja jest sponsorowana.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%