Zamknij

Jak powstaje pizza?

12:31, 07.07.2020 Aktualizacja: 12:33, 07.07.2020
Skomentuj

Proces powstania pizzy ma w sobie coś wyjątkowego. Wielu z nas kojarzy się w widokiem kucharza obracającego w powietrzu kawałkiem ciasta. Jest w tym coś magicznego i tajemniczego, choć samo przygotowanie pizzy tak skomplikowane nie jest. Chcesz dowiedzieć się, jak powstaje włoski przysmak krok po kroku? Zapraszamy do lektury.


Na początek ciasto


Wszystko zaczyna się od podstawy pizzy, czyli ciasta. Do jego powstania potrzebne są woda, drożdże oraz mąka. Wszystkie składniki zostają dokładnie wymieszane, a następnie ciasto odstawia się do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, całość ugniata się i formuje w placek, który później wyląduje na talerzu. To wtedy właśnie kucharz podrzuca i obraca ciastem. Dlaczego? Przede wszystkim musi szybko i sprawnie uformować ciasto i nadać mu odpowiednią grubość. Takie rozwiązanie, choć wymaga nauki i praktyki, jest zdecydowanie najbardziej efektywne.

Jak przygotować sos?


W jaki sposób powstaje sos do pizzy? Do jego przygotowania wykorzystuje się passatę lub przecier pomidorowy. Zazwyczaj dodaje się do niego przyprawy, takie jak oregano, czosnek, oliwa oraz sól i pieprz. Pod dokładnym wymieszaniu i rozgrzaniu rozsmarowuje się go na wcześniej przygotowanym spodzie. Co ciekawe, istnieją także rodzaje pizzy, jak np. Flambee, w której zamiast pomidorowego stosuje się sos śmietanowy. Na tak przygotowanej powierzchni ląduje ser - zazwyczaj jest to mozzarella, ale to zależy także od upodobań osoby jedzącej.

Bogactwo dodatków


Na koniec - dodatki. Tu panuje już pełna dowolność. Najbardziej klasycznym przykładem jest margherita, na której obok sera i sosu pomidorowego ląduje jeszcze bazylia. Oczywiście rodzajów pizzy nie brakuje. Jest capricciosa z szynką i pieczarkami, pepperoni z pikantną kiełbasą, hawajska z dodatkiem ananasa, a nawet kebab - z kawałkami mięsa z kurczaka. Odwiedzając np. warszawską pizzerię, możesz skomponować własną pizzę i umieścić na niej składniki, jakie tylko dusza zapragnie.

Pizza do pieca


Na koniec pizza trafia oczywiście do pieca - ale nie jest to byle jaki piec. Kucharz za pomocą specjalnej łopaty do pizzy, wkłada do niego danie. Takie urządzenie zazwyczaj zasilane jest elektrycznie lub bardziej tradycyjnie, drewnem. Wysoka temperatura wewnątrz sprawia, że wystarczy zaledwie kilka minut, by potrawa nabrała niepowtarzalnego smaku i aromatu. I jak, czujesz głód? W takim razie do zobaczenia na pizzy w pizzerii Dominium w Warszawie.

Zamów na https://www.pizzadominium.pl!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%