Zamknij

Wpływ probiotyków na odporność

11:18, 02.12.2014
Skomentuj

Probiotyki według definicji WHO/FAO to preparaty lub produkty żywnościowe, zawierające hodowle żywych drobnoustrojów, które podane w odpowiedniej ilości, wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Ich głównym źródłem są produkty fermentacji mlekowej (np. jogurty, kefiry), kiszonki oraz preparaty farmaceutyczne.



Bakterie probiotyczne posiadają wiele właściwości, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Najważniejszą funkcją jest ich wpływ na poprawę odporności. Zasiedlając przewód pokarmowy (ma największy kontakt ze środowiskiem zewnętrznym i przez to narażony jest na atak wielu patogenów) zapobiegają infekcjom. Jednak sposób działania probiotyków nie jest do końca poznany. Przypuszczalnie oddziałują poprzez konkurencję o receptory lub przyleganie do ściany jelita, uniemożliwiając w ten sposób dostęp drobnoustrojów chorobotwórczych do nabłonka jelitowego. Wytwarzają również związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym oraz współzawodniczą z mikroorganizmami o składniki odżywcze, co w konsekwencji stwarza niekorzystne warunki do namnażania się patogenów i zapobiega ich zasiedleniu w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki znalazły zastosowanie w profilaktyce wielu chorób oraz w poprawie stanu zdrowia m.in. w biegunkach, obniżaniu cholesterolu we krwi, poprawie odporności, a także zapobieganiu nowotworom.

mgr Ewelina Wachowska - dietetyk kliniczny
Poradnia Zdrowia Psychicznego EDUCATIO
www.educatio.pl
tel. 505-68-54-54

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%