Jakie sery dobrze komponują się z pizzą? Krótki poradnik dla początkujących

Fot. mat. prasowe

Bez czego nie jesteś sobie w stanie wyobrazić pizzy? Bez sosu? Bez ciasta? Na pewno tak. Ale jest jeszcze jeden kluczowy składnik. To ser. I to odpowiednio dobrany. Jaki powinien się pojawić na mącznym placku, by pizza była pizzą? Wbrew pozorom, masz kilka opcji do wyboru. Oto krótki poradnik dla początkujących.

Ser serowi nierówny. Gatunków i odmian jest tak wiele, że trudno się w tym odnaleźć – zwłaszcza początkującemu. Czy na pizzy mogą się pojawić tylko włoskie sery? A jeśli nie, to po jakie jeszcze sięgnąć, by uzyskać niezwykły efekt na talerzu?

Absolutna podstawa to mozzarella

I tu nie ma nawet najmniejszej dyskusji. Mozzarella, czyli miękki, podpuszczkowy ser, pochodzący z Kampanii na południu Włoch to absolutne must – have na każdej pizzy. I nie, nie można go zastąpić goudą, ementalerem czy salami. Wyjątkowo się ciągnie, ma niezwykle łagodny, przyjemny dla podniebienia smak i pięknie komponuje się z każdym zestawem składników na pizzy.

Pamiętaj przy tym, że najlepszą odmianą jest mozzarella buffalo – produkowana z mleka bawolic. Na szczęście, nie brakuje lokali, w których serwowana jest taka właśnie pizza. Poznań, na przykład, może się pochwalić licznymi pizzeriami oferującymi włoskie danie z tym gatunkiem sera.

Parmezan? Czemu nie!

Zwłaszcza w kompozycjach takich, jak quatro fromaggi, czyli cztery sery, a także jako „wykończenie” pizzy – sypany na wierzch, już po upieczeniu. Te dwie opcje są chętnie i skrzętnie wykorzystywane przez Włochów, choć Parmigiano Reggiano najczęściej ubogaca smak makaronów rodem z Italii. Alternatywą dla parmezanu jest Grana Padano – o bardzo podobnej, twardej konsystencji i równie łagodnym, ale wyrazistym smaku.

Sery pleśniowe

Doskonałe również w kompozycjach typu „cztery sery”, ale nie tylko. Dobrze spiszą się również na pizzach w towarzystwie suszonych pomidorów, szpinaku i pokrewnych połączeniach aromatycznych. A jeśli już sery pleśniowe, to przede wszystkim gorgonzola – niebieski ser o wyrazistym, ale i aksamitnym smaku, który zaakceptują nawet ci, którzy za intensywnością takich gatunków serów po prostu nie przepadają.

Wyjdź poza klasykę: grecka pizza z fetą

Ser feta z Włochami wspólnego ma niewiele. Ale nie oznacza to, że nie smakuje dobrze na pizzy – zwłaszcza w typowo greckich połączeniach. Feta, szpinak i oliwki? A może feta z brokułem i suszonymi pomidorami? To tylko dwa sposoby, na jakie fetę może „wykorzystać” pizza. Poznań zaś, jak i inne miasta zaoferują mnóstwo lokali, gdzie ser ten znajdziemy we włoskim menu.

Czy to koniec opcji? Zdecydowanie nie! Bo jak doskonale wiemy, wystarczy o krok wyjść poza klasykę i otworzyć się na nieco bardziej nietuzinkowe smaki na pizzy, by odkryć coś zupełnie nowego. Spróbuj zatem również i serów holenderskich – np. w pizzowych rantach, lub też cheddara, choćby w połączeniu z plastrami wołowiny i rukolą. Takie kompozycje mogą Cię zaskoczyć.

Pewne jest jedno: ser, który położysz na pizzę musi być dobrej jakości. Bo to ona jest kluczowym elementem kuchni włoskiej.

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje artykuł "Jakie sery dobrze komponują się z pizzą? Krótki poradnik dla początkujących"

Zostaw swój komentarz

E-mail nie będzie publikowany.


*

AntySPAM *