Zamknij

Mazurek Wielkanocny

14:17, 29.03.2013 Aktualizacja: 14:17, 29.03.2013
Skomentuj

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Poniżej znajdą Państwo bardzo prosty przepis na ten pyszny specjał.

Składniki:

- Kruchy spód:

300 g mąki
100 g cukru
200 g margaryny Kasia
1 żółtko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka miodu

- Na wierzch:

marmolada truskawkowa
3 białka
1/4 szklanki cukru
pół łyżeczki kiślu truskawkowego
polewa czekoladowa
kandyzowana skórka pomarańczowa
rodzynki
migdały

 

Sposób przygotowania:

Siekamy margarynę z mąką i cukrem. Palcami rozcieramy grudki. Dodajemy żółtko, kakao, miód i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią. Odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy cienką warstwą marmolady. Białka ubijamy, gdy będą sztywne dosypujemy cukier wymieszany z kiślem. Dokładnie mieszamy. Nabieramy pianę dużą łyżką i układamy na warstwie marmolady.Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy w zamkniętym piekarniku.

Dekorujemy polewą czekoladową, rodzynkami, płatkami migdałów i skórką pomarańczową.

/sylkahaha.blox.pl/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%