Na czym polega nietolerancja pokarmowa – przyczyny, objawy, jak ją wykryć?

Mianem nietolerancji pokarmowej określana jest nieprawidłowa reakcja organizmu na składniki przyjmowanych pokarmów. W ostatnich latach liczba wykrywanych przypadków nietolerancji pokarmowych znacznie wzrosła, co w dużej mierze spowodowane jest większą dostępnością do badań diagnostycznych.

Nietolerancja pokarmowa – co to jest i jakie są przyczyny jej rozwoju?

Najpowszechniej występujący typ nietolerancji pokarmowej to ten IgG zależny – cechuje się on nadprodukcją przeciwciał IgG (swoistych dla danego alergenu pokarmowego) przez układ immunologiczny osoby chorej, co prowadzi do występowania u niej różnorodnych dolegliwości.

IgG zależna nietolerancja pokarmowa może pojawić się w dowolnym wieku, jest częsta zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci i młodzieży. W rozwoju nietolerancji tego typu duże znaczenie ma bariera jelitowa – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

Upośledzenie czynności bariery jelitowej skutkuje zaburzeniem mechanizmów wchłaniania jelitowego, co z kolei prowadzi do rozwoju nietolerancji pokarmowej. Do upośledzenia funkcji bariery jelitowej przyczynia się między innymi długotrwała antybiotykoterapia, długotrwały stres, infekcje bakteryjne, infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe, a także stosowanie radioterapii lub chemioterapii.

Jakie dolegliwości występują w przebiegu nietolerancji pokarmowej zależnej od przeciwciał klasy IgG?

W przebiegu IgG zależnej nietolerancji pokarmowej występują bardzo różne objawy, mogą one dotyczyć zarówno układu pokarmowego, jak i być bezpośrednio z nim niezwiązane. W większości przypadków dolegliwości pojawiają się po upływie przynajmniej 24 godzin od spożycia produktu nietolerowanego. Wśród nich wymienia się biegunki, zaparcia, wymioty, ból brzucha, wzdęcia, problemy ze wzrokiem, powstawanie zmian skórnych, zmiany w zachowaniu, bóle mięśni i stawów, a także migreny. Ponadto, nieleczone nietolerancje IgG zależne zwiększają ryzyko otyłości, cukrzycy, przewlekłego niedożywienia czy niedokrwistości.

Jakie badania pozwalają na rozpoznanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej?

Sposobem na prawidłowe rozpoznanie nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG są testy z krwi, takie jak IMMUNOdiagDIETA. W ramach tego badania w próbce krwi osoby badanej mierzone jest stężenie przeciwciał IgG specyficznych dla konkretnych alergenów pokarmowych.

Wynik testu wskazuje, jakie produkty są bezpieczne dla naszego organizmu, a jakie odpowiedzialne są za rozwój nietolerancji pokarmowej. Dzięki temu możemy odpowiednio spersonalizować własny sposób odżywiania, co zapewni nam poprawę samopoczucia i jakości życia – dodaje Magdalena Sikora.

Na czym polega leczenie nietolerancji pokarmowej?

W przypadku potwierdzenia występowania u nas nietolerancji pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG, należy wprowadzić odpowiednie zmiany do własnej diety – spowoduje to osłabienie lub cofnięcie się schorzenia. Zmiany te polegają najczęściej na czasowym wykluczeniu szkodzącego nam produktu z jadłospisu lub na zamiennym spożywaniu pokarmów tolerowanym z tymi nietolerowanymi.

 

Bądź pierwszą osobą, która skomentuje artykuł "Na czym polega nietolerancja pokarmowa – przyczyny, objawy, jak ją wykryć?"

Zostaw swój komentarz

E-mail nie będzie publikowany.


*

AntySPAM *